• Materiaal: gietijzer
  • Afmeting: 22(l) x 13(b) x 14(h)
  • Gewicht: 3,6kg
  • Inhoud: 2,8L
€ 49,00

Nog 2 producten in voorraad.

  • Gratis verzending
  • Terugname artikels
  • Binnen 48u geleverd
  • Veilig online betalen
Specificaties

Potjie

Een Potjie is een Zuid-Afrikaanse gietijzeren pot die wordt gebruikt voor het maken van een stoofpot, soep of bijvoorbeeld mosselen. Het bereiden van een zogenaamde potjiekos is een Zuid-Afrikaanse traditie en er zijn zeer veel verschillende varianten en recepten voor. De Potjie kan in de Braai worden geplaatst of direct op de kolen.

Het poreuze gietijzer zorgt ervoor dat warmte zeer goed verspreidt en de ronde bodem van de Potjie zorgt dat het vocht via de bovenkant weer terug druppelt op de maaltijd. Ideaal dus voor een stoofpot.

De Potjie heeft een zeer lange traditie die terug gaat naar de tijd van de zogenaamde voortrekkers….. Nederlandse boeren die emigreerden uit de door de Britten geannexeerde Kaapkolonie. De potjiekos (gerecht = kos… uit een potjie) is vandaag de dag nog zeer populair in Zuid-Afrika. De potjiekos wordt in lagen opgebouwd en roeren is verboden. 

Eerste keer gebruiken
– In de fabriek wordt de gietijzeren pot ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje. Dit hoeft niet té heet.
– Vervolgens kan je de pot verder inbranden. Doe de Potjie in een oven op 150 tot 200°C voor ongeveer een halfuur. Wrijf in met Zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pot vervolgens nog een uur in de oven op 150°C en laat hem daarna rustig afkoelen in de oven.
– Uiteraard kan dit hele proces ook in de braai alleen zal de temperatuur wat lastiger te controleren zijn. Maar met een klein beetje ervaring is dit redelijk eenvoudig.

Na gebruik
– Maak de gietijzeren pot direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.
– Maak de pot schoon met een mesje of spatel. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Doe een Potjie nooit in de afwasmachine
– Zorg dat deze goed droog is voordat het wordt opgeborgen. Laat de deksel op een kier en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag. 
– Mocht de gietijzeren pot aanbranden, maak deze dan schoon met een staalborstel. Vervolgens goed uitspoelen, inbranden en insmeren met (zonnebloem) olie.

Gebruik je de Dutch Oven goed, dan heb je een uniek product voor het leven!

Tips
Recepten
€ 49,00
Noki

Wij hebben ook een "echte winkel". Ook daar staan we je bij met raad en daad.

Brugsesteenweg 455
8800 Roeselare
Tel: 051 49 50 10