• Materiaal: gietijzer
  • Afmeting: 40 x 14
  • Gewicht: 8,4kg
  • Inhoud: 5L
€ 64,00

Nog 3 producten in voorraad.

  • Gratis verzending
  • Terugname artikels
  • Binnen 48u geleverd
  • Veilig online betalen
Specificaties

Dutch Oven, een gietijzeren pan. 

De Dutch Oven is een gietijzeren pan van een zware kwaliteit. Je kunt de pan in de Braai plaatsen of bijvoorbeeld aan een driepoot boven een vuur hangen.

De Dutch Oven wordt zeer veelzijdig ingezet. Hierbij kun je denken aan het bakken van een brood, stoofpotje… maar ook het maken van spareribs gaat zeer goed in een Dutch Oven

In Zuid-Afrika noemt men de Dutch Oven ook wel een Plat Potjie. Ook al doet de naam “Dutch Oven” vermoeden dat het iets Nederlands is, het zijn met name de Amerikanen die erg bedreven zijn in het werken met de gietijzeren pan. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd voor het koken en op het internet zijn dan ook tal van recepten te vinden.. 

Eerste keer gebruiken
– In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje. Dit hoeft niet té heet.
– Vervolgens kan je de pan verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een oven op 150 tot 200°C voor ongeveer een halfuur.  Wrijf in met Zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pan vervolgens nog een uur in de oven op 150°C en laat hem daarna rustig afkoelen in de oven.
– Uiteraard kan dit hele proces ook in de braai alleen zal de temperatuur wat lastiger te controleren zijn. Maar met een klein beetje ervaring is dit redelijk eenvoudig.

Na gebruik
– Maak de gietijzeren pan direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.
– Maak de pan schoon met een mesje of spatel. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Doe een Dutch Oven nooit in de afwasmachine
– Zorg dat deze goed droog is voordat het wordt opgeborgen. Laat de deksel op een kier en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag. 
– Mocht de gietijzeren pan aanbranden, maak deze dan schoon met een staalborstel. Vervolgens goed uitspoelen, inbranden en insmeren met (zonnebloem) olie.

Gebruik je de Dutch Oven, dan heb je een uniek product voor het leven!

Tips
Recepten
€ 64,00
Noki

Wij hebben ook een "echte winkel". Ook daar staan we je bij met raad en daad.

Brugsesteenweg 455
8800 Roeselare
Tel: 051 49 50 10