Lekkere kooktips en opwindende keukengeheimen

Foodies, hobbykoks en keukenprinsessen zijn een hechte community die altijd willen bijleren. Omgekeerd: iedereen die gepassioneerd bezig is met koken heeft wel wat handige trucs, wijze kneepjes en verrassende ingrediënten op het keukenschap waarmee hij collega’s aan een sterretje meer kan helpen. Dit is met andere woorden de plek om van elkaar te leren.

Verklap ons je eigen kooktips en keukengeheimen

Nog meer tips vind je op de site van onze Noki Academy

Kerntemperatuur

Geschreven door Dieter Spriet | 01/01/2016 | Vlees, Vis, Braaien, BBQ

Het is niet eenvoudig om een perfecte gaartijd/kerntemperatuur voor je vlees te vinden.

Lees het volledige artikel

Verklarende woordenlijst BBQ termen

Geschreven door Dieter Spriet | 21/10/2015 | BBQ

Heel wat barbecuetermen komen uit de VS komen en allerlei woorden en afkortingen zijn voor velen onbekend. Op de site van het Nederlandse BBQ genootschap vonden we een verklarende woordenlijst.

Lees het volledige artikel

De onbetrouwbaarheid van je ingebouwde thermometer

Geschreven door Dieter Spriet | 16/04/2015 | BBQ

Ook al heb je net een mooie som uitgegeven aan je barbecue of rookkast, de ingebouwde thermometer is waardeloos. Temperatuurverschillen van meer dan 20°C tussen wat de thermometer aangeeft en de werkelijke temperatuur ter hoogte van je gerecht zijn eerder regel dan uitzondering.

Lees het volledige artikel

Houtsoorten en vuur maken

Geschreven door Dieter Spriet | 14/04/2015 | BBQ

Je kunt met vele soorten hout roken. Over het algemeen wordt er met beuk en eik gerookt. Maar je kunt ook eens met jeneverbes, appelboom, berk en andere soorten roken. Natuurlijk geen geverfd hout, vruchtenhout ruikt lekker, beukenhout dringt goed tot de vis door, veel bast geeft een scherpere rooksmaak.

Lees het volledige artikel

Pekelen

Geschreven door Dieter Spriet | 12/04/2015 | Vlees

Op welke manier het voedsel ook gerookt wordt, het wordt niks als je het niet eerst pekelt. Voor koud roken is pekelen absoluut noodzakelijk om de houdbaarheid van het gerookte voedsel te garanderen, voor warm roken is het vooral belangrijk voor de smaak. Tijdens het pekelen kun je ook kruiden en specerijen door het zout of de zoutoplossing mengen. Je kunt droog pekelen (zoutkorrels), nat pekelen (zout opgelost in water), en zoet pekelen (zout opgelost in vloeistof met suiker of honing).

Lees het volledige artikel

Verschil tussen warm en koud roken

Geschreven door Dieter Spriet | 10/04/2015 | Braaien

Dit is een stuk makkelijker thuis te doen, maar het resultaat is niet langer houdbaar geworden dan het normale gare product. Je hebt wel een heerlijke rooksmaak aan het voedsel gegeven. Vis wordt gerookt bij een temperatuur tussen de 40 en 80 graden, vlees op hogere temperatuur, tussen de 90 en 110 graden. De tijd varieert - afhankelijk van de grootte van het stuk voedsel, en of het al voorgegaard is van een half uur tot een aantal uren.

Lees het volledige artikel

Met welke houtsoort/rookmot kan ik roken

Geschreven door Dieter Spriet | 08/04/2015 | Braaien

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken is geverfd of gebeitst hout. Ook geen dennen omdat deze een hoog gehalte met hars bevatten. Er komen hiermee giftige stoffen vrij tijdens de verbranding. Via de rook komen die dan op je voedsel terecht. Koop het hout, krullen of mot bij gespecialiseerde kookwinkels of zorg zelf voor een leuk perceeltje. Je hebt verschillende soorten: beuk, eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite en appel. Diverse fruitsoorten doen het goed en geven weer net een ander tintje smaak aan de bereiding. De Chinezen gebruiken een ander rookmedium: gedroogde zwarte thee en ongekookte rijst, vermengd met specerijen. Dit geeft ook duidelijk een rooksmaak, maar toch net iets anders.

Lees het volledige artikel

Categorieën

Recente kooktips

Recente reacties

  • Pekelen
    Gepost op 07/01/2016 door De Backer Philip