Houtsoorten en vuur maken

Geschreven door Dieter Spriet op 14 april 2015

Je kunt met vele soorten hout roken. Over het algemeen wordt er met beuk en eik gerookt. Maar je kunt ook eens met jeneverbes, appelboom, berk en andere soorten roken. Natuurlijk geen geverfd hout, vruchtenhout ruikt lekker, beukenhout dringt goed tot de vis door, veel bast geeft een scherpere rooksmaak.

Al met al, ga eens experimenteren met diverse soorten hout. En dat maakt het roken nou juist zo leuk ! (zie ook tabel hierboven). Aanmaken met een paar lucifer(s) of brander, door kleine houtjes te breken in de la en aan te steken, de trek van de oven het verdere werk laten doen, eventueel een beetje bijblazen.

Extra smaak aan de rook, kan worden bereikt door meebranden van rookkruiden, jeneverbessen, notensoorten, gedroogde citroenmelisse / munt / tijm enz. en wat je verder maar bedenken kunt, echter: verwacht er niet te veel van: het gaat om de rooksmaak en de smaak van het gerecht zelf, de rest is meestal alleen maar aroma.

Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg de kooktips in je mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

  • Wordt niet weergegeven op de website

Categorieën

Recente kooktips

Recente reacties

  • Pekelen
    Gepost op 07/01/2016 door De Backer Philip