• gemiddeld

Dit weekend nog eens tijd gevonden om een heerlijke "Pulled Pork" te maken ! Wij maakten hem in de kamado (Big Egg, Monolith, ...) maar dit kan uiteraard ook in iedere andere BBQ.

De avond ervoor, een stevig stuk varkensschouder (2,5 kg) goed inwrijven met een rub (cayennepeper, paprikapoeder gerookt en gewoon, bruine suiker en fijn zeezout in gelijke verdeling). En dit een nachtje laten rusten (je kunt het stuk eventueel ook injecteren met een marinade om het nog sappiger te houden).

En dan begint het grote werk : de BBQ klaar maken om deze toch zo'n 7 à 10 uur aan de gang te houden. Voor de rooksmaak hebben wij wat rookhout toegevoegd (maar dat hoeft niet). We werken indirect smile-emoticon niet rechtstreeks boven de kolen) en houden een temperatuur van zo'n 100°C aan.
Onder het vlees zetten we een lekbak die we vullen met water en appelazijn (om alles lekker sappig te houden).

Na zo'n 5 à 6 u blijft het vlees hangen op zo'n 70°C (de wel befaamde "zone"). Op dat moment pakken we het vlees in in aluminiumfolie zodat het én sappig blijft én verder kan doorgaren.

De temperatuur van de BBQ kan nu eventueel wat worden opgedreven (wij gingen tot 150 °C) en als het vlees een kerntemperatuur heeft van goed boven de 80°C mag het vlees van de BBQ. Vang de sappen op en bewaar die om straks terug met het "pulled" vlees te mengen. Nu moet je je heerlijke pork zéker nog een half uurtje laten rusten ... lastig want de geur is al super ... !

Ondertussen kan je - zoals het hoort bij een echte Pulled Pork - de koolsla maken (daarvan zijn super veel receptjes te vinden). Wij baseerden ons op dat uit "The Big Green Egg Book".

Nu is het moment van "trekken" aangebroken (het vlees in draadjes uit elkaar trekken). Heb je geen "Meat Claws", dan kan dit uiteraard ook met 2 gewone vorken.

Serveer dit alles royaal, eventueel met jouw favoriete BBQsaus tussen een broodje ... hééééééééérlijk !

Smakelijk !

pulled porc

Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg de recepten in je mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit recept

  • Wordt niet weergegeven op de website

Categorieën

Recente recepten

Recente reacties